Magyar Tudományos Akadémia
Atommagkutató Intézet

Miazma

Széchenyi2020 / ESZA infoblokk felső

MEF logoAz Atomki tudományos eredményeinek terjesztése és népszerűsítése -
Megérthető-elérhető fizika (MEF)

 

A Miazma kalandjáték letöltése: Miazma.zip (4,21 GB)*

 

A fájlok kicsomagolását követően a játék telepítése a 'Miazma_Setup.exe' állománnyal indítható.

*A játék saját, otthoni használatra ingyenesen letölthető és telepíthető. Jövedelemszerzést szolgáló felhasználása, továbbértékesítése nem engedett.
Más weboldalra nem tölthető fel, rendezvényeken csak az MTA Atomki előzetese engedélyével használható.

 

Az érdeklődők közelebbről is megismerkedhetnek a Miazma játékkal a debreceni AGORA Tudományos Élmenyközpont Miazma kuckójában.
Itt a kalandjátékot a "Miazma - avagy az ördög köve" című interaktív filmben használt eredeti díszletek között lehet játszani.

 

Tovább az AGORA Tudományos Élmenyközpont Miazma kuckó weboldalára: http://www.agoradebrecen.hu/agora-programok/miazma-avagy-az-ordog-kove/

 

Az ördög köve című könyv borítója2012. áprilisában jelent meg ’Az ördög köve – a Magyar Faust titkos hagyatéka’ című könyv az Alexandra Kiadó gondozásában. A történet főhőse Jonathan Hunt, egy magyar gyökerekkel rendelkező New York-i újságíró, aki különböző rejtélyek nyomába eredve izgalmas események sorozatába keveredik. A nyomozás a híres kabai meteorit körül bonyolódik, melynek rejtélyét az Atomkiban fellelhető berendezések segítségével lehet megoldani. A történet jelen idősíkjához tartozó események az Atomkiban, a Napfizikai Obszervatóriumban, a Debreceni Református Kollégiumban és Debrecen városában játszódnak.

 

Jonathan Hunt figurája már számos más területen megjelent és a fiatalok körében egyre nagyobb rajongótáborral rendelkezik. Első sikeres nyomozását a ’Jumurdzsák gyűrűje’ című könyvben és az ehhez kapcsolódó interaktív filmben hajtotta végre. Azóta több turisztikai kalauzban megjelent a személye, mely biztosítja a klasszikus kultúra területeire egyébként nem nagyon merészkedő fiatal korosztály érdeklődését.

 

A 2015. februárjában megjelent 'Miazma - avagy az ördög köve' című kalandjáték (interaktív film) története a könyvhöz kapcsolódik, de attól független, teljes egységet alkot. A könyvet már elolvasó felhasználók számára ismerős kerettörténet és szereplőgárda mellett is teljesen új kérdések vetődnek fel, melyek megválaszolása a felhasználó feladata. Ehhez segítséget kap egyrészt választható lehetőségek, másrészt kis útmutatók formájában. A megfelelő továbblépés fizikai és természettudományos ismereteket, logikát és tiszta gondolkodást igényel. Ilymódon a felhasználó játékos formában tanul és gondolkodik.

 

Miazma - avagy az ördög köve című DVD borítójaA kalandjáték sorozat ezen eleme a fizika világába vezeti el az olvasót és a játékost. A történet helyszíne az Atomki, ahol az intézet alapító igazgatója, Szalay Sándor professzor annak idején elrejtett egy meteoritot. A meteorit még a XVIII. században hullott alá és került a debreceni Hatvani István vegyész- és fizikusprofesszor (a ‘magyar Faust’, aki az ördöggel cimborált) birtokába. Ez egy igen különleges fajta, ún. gyémántmagvú meteorit, mely ráadásul nanoképződményeket is tartalmaz. Szalay professzor igen hamar felismerte a benne rejlő veszélyeket és biztonságba helyezte, hogy a tudomány és a technika fejlődésével majdan biztonságos módon lehessen megvizsgálni. A nanoképződmények egy eddig még fel nem fedezett, igen mérgező anyagot tartalmaznak – ez a miazma –, amely kikerülve felbecsülhetetlen károkat okozna.

 

Sok évvel Szalay professzor halála után a tudomány felnőtt a feladathoz, és az Atomki szakembereinek segítségével és eszközparkjának igénybevételével végre megoldódhat a rejtély. A történet cselekménye kiváló alkalmat ad arra, hogy mind a könyv olvasói, mind az interaktív film feladványait megoldó játékosok megismerkedjenek a fizika több ágával és azok legújabb eredményeivel.

 

Az interaktív filmet tartalmazó DVD a Természet Világa 2015. áprilisi számának ingyenes mellékleteként jelent meg. A természettudományos folyóirat ezen számában magáról a filmről, a meteoritokról, Hatvani István és Szalay Sándor professzorokról és az MTA Atomkiban folyó tudományos ismeretterjesztő tevékenységről olvashatnak cikkeket.

 

Tovább a Miazma weboldalára: http://miazma.privatemoon.com/

 

Miazma - avagy az ördög köve / A kalandjáték díszbemutatója


Ismeretterjesztő programok

Kapcsolattartó Dr. Király Beáta
Időpont 2015-02-23 12:00:00 - 2015-02-23 15:30:00
Helyszín Apolló Mozi (4025 Debrecen, Miklós u. 1.)

A Természet Világa áprilisi számának sajtóbemutatója


Ismeretterjesztő programok

Kapcsolattartó Dr. Király Beáta
Időpont 2015-04-08 10:00:00
Helyszín Tudományos Ismeretterjesztő Társulat, I. emeleti tanácsterem (1088 Budapest, Bródy Sándor u. 16.)