Bakancs és spektrométer /Kutatók éjszakája 2015

Előadó BRAUN Mihály
Időpont 2015-09-25 18:00
Helyszín MTA Atomki, nagyelőadó (Debrecen, Bem tér 18/c, XII. épület 3. emelet)
Ismeretterjesztés Kutatók éjszakája
Kapcsolattartó Dr. Herczku Péter
Egyéb információ

 

2014. aug. 25. és szept. 5. között kutató expedícióra került sor a Retyezát hegységben (Déli-Kárpátok, Románia), melyben az MTA Atommagkutató Intézet (MTA Atomki) kutatói és a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár felderítő búvárai vettek részt. Az előadás felidézi az egy évvel ezelőtti expedíció extrém körülményeit és legizgalmasabb eseményeit, továbbá bemutatja a begyűjtött tavi üledékminták elemzéséből levont eddigi tudományos következtetéseket.

Fúrótorony a Retyezát 2014 expedíción

A Déli-Kárpátok hegyi tavainak őskörnyezeti kutatása 2005-ben kezdődött. A késő jégkorszak klímaváltozásait kutató projekt keretében sikerült olyan nehezen megközelíthető, magasan fekvő tavak üledékeiből mintát venni, melyeket a nehézségek miatt eddig nem tudtak a kutatók megvizsgálni. A Bukura-tó 17 m mély és 2000 méterrel van a tenger szintje felett a Retyezát Nemzeti Park területén. A korábbi expedíció 6 m hosszúságú fúrásmagot hozott a felszínre, mely az utolsó 10 ezer év klímaváltozásainak történetét őrizte meg. A 2014-es expedíció keretében az üledékben mélyebbre hatoltunk. A mintavételhez új eszközöket terveztünk és gyártottunk, melyeket a csónakban lévő személyzet és a mélyben lévő búvárok összehangolt tevékenységével lehet működtetni.

A katonai búvárok kiképzéseik során rendszeresen foglalkoznak partfelderítéssel, mederfelderítéssel, tájolási és víz alatti keresési-kutatási feladatok végrehajtásával, de a felkészítések szerves részét képezi a különböző mentési eljárások begyakorlása is a vízfelszínen és víz alatt egyaránt. A speciális képességű és képzettségű felderítő katonák egy esetleges mentési feladatnál közvetlenül helikopterből is kijuttathatóak a vizekbe. Kiképzésük során nagy hangsúlyt kapott a hidegvízi környezetben történő víz alatti felderítő, mentő feladatokra történő felkészülés is.

A Retyezát 2014 expedíció során a 10 fős katonai búvár csoport a Bukura-tóban hajtott végre merüléseket, ahol üledékmintákat és különböző vizsgálati anyagokat gyűjtött az MTA Atomki számára, felvételeket készített a tó élővilágáról és mederfúrásokat végzett további minták vétele érdekében. A feladat során a katonai búvárok fokozott fizikai igénybevételnek voltak kitéve. Ahhoz, hogy sűrített levegővel töltsék meg a palackjaikat, a merülések mellett naponta kellett ezer méteres magasságokat megtenniük gyalog a felszerelésükkel, amelyben a palack önmagában 27 kg-ot nyomott. Fizikai erőnlétük és a speciális felkészítések lehetővé tették a feladat végrehajtását.

A gleccser által létrehozott, hideg vizű mély tóban összegyűlt üledék megőrzi a múlt emlékeit. Az üledékben talált növényi maradványokból az MTA Atomki kutatói radiokarbon kormeghatározásokat végeztek, melyből az üledék kora és a feltöltődés sebessége megállapítható. Az üledékben található kémiai elemek és izotópok vizsgálatával a tó vízgyűjtő területén végbemenő talajképződési folyamatok és emberi hatások (pl. legeltetés, ipari forradalom okozta globális környezetszennyezés) is kimutathatók. Ezek a vizsgálatok szintén az Atomki laboratóriumaiban folynak. A tavi üledékben a virágporok (pollenek) jól megőrződnek, ezek meghatározását az Eötvös Loránd Tudományegyetem munkatársai végzik. A virágpor analízissel képet kapunk az egykori növényzetről, a klíma változásairól (lehűlésekről és felmelegedésekről). A virágporok elemzésével egyidőben az üledékben található faszén és pernye szemcséket is meghatározzuk, ezek az erdőtüzek gyakoriságáról tájékoztatnak.

            A Retyezát Nemzeti Park egyike Európa legrégebbi védett területeinek. Növény- és állatvilága egyedülálló, sok olyan faj él ezen a területen, mely csak itt fordul elő. Az üledék sokrétű vizsgálatával 10-15 ezer évre visszamenőleg tudjuk rekonstruálni a tó és környezete állapotváltozásait. Ennek tükrében a jelenleg zajló környezeti folyamatok is jobban érthetővé válnak.