Miazma

Széchenyi2020 / ESZA infoblokk felső

MEF logoAz Atomki tudományos eredményeinek terjesztése és népszerűsítése -
Megérthető-elérhető fizika (MEF)

 


  • A Miazma kalandjáték letöltése: Miazma.zip (4,21 GB)
  • A játék saját, otthoni használatra ingyenesen letölthető és telepíthető.
  • Jövedelemszerzést szolgáló felhasználása, továbbértékesítése nem megengedett.
  • Más weboldalra nem tölthető fel, rendezvényeken csak az Atomki előzetes engedélyével használható.
  • A fájlok kicsomagolását követően a játék telepítése a 'Miazma_Setup.exe' állománnyal indítható.

Az ördög köve című könyv borítója2012. áprilisában jelent meg ’Az ördög köve – a Magyar Faust titkos hagyatéka’ című könyv az Alexandra Kiadó gondozásában. A történet főhőse Jonathan Hunt, egy magyar gyökerekkel rendelkező New York-i újságíró, aki különböző rejtélyek nyomába eredve izgalmas események sorozatába keveredik. A nyomozás a híres kabai meteorit körül bonyolódik, melynek rejtélyét az Atomkiban fellelhető berendezések segítségével lehet megoldani. A történet jelen idősíkjához tartozó események az Atomkiban, a Napfizikai Obszervatóriumban, a Debreceni Református Kollégiumban és Debrecen városában játszódnak.

 

Jonathan Hunt figurája már számos más területen megjelent és a fiatalok körében egyre nagyobb rajongótáborral rendelkezik. Első sikeres nyomozását a ’Jumurdzsák gyűrűje’ című könyvben és az ehhez kapcsolódó interaktív filmben hajtotta végre. Azóta több turisztikai kalauzban megjelent a személye, mely biztosítja a klasszikus kultúra területeire egyébként nem nagyon merészkedő fiatal korosztály érdeklődését.

 

A 2015. februárjában megjelent 'Miazma - avagy az ördög köve' című kalandjáték (interaktív film) története a könyvhöz kapcsolódik, de attól független, teljes egységet alkot. A könyvet már elolvasó felhasználók számára ismerős kerettörténet és szereplőgárda mellett is teljesen új kérdések vetődnek fel, melyek megválaszolása a felhasználó feladata. Ehhez segítséget kap egyrészt választható lehetőségek, másrészt kis útmutatók formájában. A megfelelő továbblépés fizikai és természettudományos ismereteket, logikát és tiszta gondolkodást igényel. Ilymódon a felhasználó játékos formában tanul és gondolkodik.

 

Miazma - avagy az ördög köve című DVD borítójaA kalandjáték sorozat ezen eleme a fizika világába vezeti el az olvasót és a játékost. A történet helyszíne az Atomki, ahol az intézet alapító igazgatója, Szalay Sándor professzor annak idején elrejtett egy meteoritot. A meteorit még a XVIII. században hullott alá és került a debreceni Hatvani István vegyész- és fizikusprofesszor (a ‘magyar Faust’, aki az ördöggel cimborált) birtokába. Ez egy igen különleges fajta, ún. gyémántmagvú meteorit, mely ráadásul nanoképződményeket is tartalmaz. Szalay professzor igen hamar felismerte a benne rejlő veszélyeket és biztonságba helyezte, hogy a tudomány és a technika fejlődésével majdan biztonságos módon lehessen megvizsgálni. A nanoképződmények egy eddig még fel nem fedezett, igen mérgező anyagot tartalmaznak – ez a miazma –, amely kikerülve felbecsülhetetlen károkat okozna.

 

Sok évvel Szalay professzor halála után a tudomány felnőtt a feladathoz, és az Atomki szakembereinek segítségével és eszközparkjának igénybevételével végre megoldódhat a rejtély. A történet cselekménye kiváló alkalmat ad arra, hogy mind a könyv olvasói, mind az interaktív film feladványait megoldó játékosok megismerkedjenek a fizika több ágával és azok legújabb eredményeivel.

 

Az interaktív filmet tartalmazó DVD a Természet Világa 2015. áprilisi számának ingyenes mellékleteként jelent meg. A természettudományos folyóirat ezen számában magáról a filmről, a meteoritokról, Hatvani István és Szalay Sándor professzorokról és az MTA Atomkiban folyó tudományos ismeretterjesztő tevékenységről olvashatnak cikkeket.

 

Tovább a Miazma weboldalára: http://miazma.privatemoon.com/

 

Miazma - avagy az ördög köve / A kalandjáték díszbemutatója


Ismeretterjesztő programok

Kapcsolattartó Dr. Király Beáta
Időpont 2015-02-23 12:00:00 - 2015-02-23 15:30:00
Helyszín Apolló Mozi (4025 Debrecen, Miklós u. 1.)

A Természet Világa áprilisi számának sajtóbemutatója


Ismeretterjesztő programok

Kapcsolattartó Dr. Király Beáta
Időpont 2015-04-08 10:00:00
Helyszín Tudományos Ismeretterjesztő Társulat, I. emeleti tanácsterem (1088 Budapest, Bródy Sándor u. 16.)