A Bem tér sarkától a Déli-sarkvidékre - Egy Atomkis kutató útja az Antarktiszra

Előadó Dr. PÉCSKAY Zoltán
Időpont 2018-09-28 18:00
Helyszín MTA Atomki, nagyelőadó (Debrecen, Bem tér 18/c, XII. épület 3. emelet)
Ismeretterjesztés Kutatók éjszakája
Kapcsolattartó Dr. Herczku Péter
Egyéb információ

 

A tudományos kutatás velejárói a nemzetközi együttműködésben végzett kutatómunka és a tanulmányutak. Különösen áll ez azokra a területekre, amelyek terepi munkát igényelnek, mint például a geológia és a vele kapcsolatos tudományágak.

 

Az Atomkiben régóta alkalmazzák az atommagfizika módszereit a legkülönfélébb területeken. Ilyen a földtani kormeghatározás kálium-argon (K/Ar) módszere, amely azon alapszik, hogy a vulkanikus tevékenységből származó kőzetekbe zárt kálium egyik radioaktív izotópja kb. egymilliárd éves felezési idővel az argon egyik izotópjába bomlik és így az izotópok relatív mennyiségét meghatározva megállapítható a kőzet kialakulásának a kora. Ezáltal megismerhető az adott terület geológiai története néhány százezertől néhány százmillió évre visszamenőleg.

 

Az Atomki K/Ar laboratóriuma számos nemzetközi kutatási projektben vett részt a megalakulása óta. Az egyik ilyen program keretében a Lengyel Tudományos Akadémia kutatócsoportjával lengyelországi kőzetmintákat vizsgáltak az Atomkiben. Ennek az együttműködésnek az eredményeképpen néhány évvel ezelőtt Pécskay Zoltán meghívást kapott az Antarktiszon, a King George-szigeten működő lengyel Arctowski Sarkkutató Állomásra, ahol három hónapon át végzett geológiai kutatómunkát. Ennek során a sziget vulkanikus eredetű kőzeteiből gyűjtött mintákat, amelyeket azután az Atomkiben kollégáival analizáltak.

 

Az antarktiszi látogatás a kutatómunka mellett lehetővé tette, hogy a magyar kutató megismerje a Déli-sarkvidék természeti szépségeit, illetve egy a világtól elzárt kutatóállomás mindennapjait is.


Bejárat a Poroszlay út felől.
A program ingyenes, regisztráció nem szükséges.