Elhunyt Dr. Koltay Ede

Esemény Elhunyt Dr. Koltay Ede
Temetés időpontja 2022-07-18 13:00
Helyszín Farkasréti Temető Makovecz-ravatalozója

Csatolt dokumentumok

Cím Elhunyt Koltay Ede, a fizikai tudomány doktora, az Atomki professzor emeritusza
Publikálás éve 2022
Szerző Kiss Árpád Zoltán
Letöltés Letöltés
Esemény leírása

Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy 2022. május 30-án, életének 92. évében eltávozott Koltay Ede, az ATOMKI történetének egyik meghatározó egyénisége, az ATOMKI Van de Graaff típusú részecskegyorsítóinak atyja, az ionnyaláb-analitikai módszerek, valamint az arra építő aeroszolkutatás meghonosítója, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szakértője, az MTA doktora, a Kossuth Lajos Tudományegyetem címzetes egyetemi tanára.

 

Pályáját a Kossuth Lajos Tudományegyetemen kezdte, majd 1963-tól dolgozott az Atomkiban, 1967-től vezette a Van de Graaff gyorsítón folyó kutatásokat, 1985-1991 között tudományos igazgatóhelyettes, 1991-től 1996-ig alapító tanszékvezető egyetemi tanára a KLTE-ATOMKI Közös Fizikai Tanszéknek.

Szerteágazó tudományos munkájában meghatározó szerepet játszott az 1 és az 5 MV-os Van de Graaff típusú gyorsítóberendezések tervezésének és felépítésének irányítása, valamint az azokra alapozott kutatási irányok nagy részének a kialakítása. Jelentős nemzetközi eredményeket ért el a gyorsított nyalábokkal létrehozott atommag-reakciók keletkezési és bomlási viszonyainak, valamint a könnyű atommagok szerkezetének tanulmányozásában, a magfizikai gyorsítókkal végzett elemanalitikai kutatások meghonosításában. Kezdeményezője volt a mikro-PIXE módszer meghonosításának, valamint a légköri aeroszol szennyezés lokális és globális léptékben való tanulmányozásának. Tudását a NAÜ szakértőjeként harmadik világbeli intézeteknek nyújtott technikai támogatások során is kamatoztatta.

 

Kutatási eredményeit Akadémia Díjjal, Fizikai Fődíjjal, Eötvös-koszorúval, Szalay- és Hatvany-díjjal ismerték el.

Kedves, nyugalmat sugárzó, mindig segítőkész egyéniségének emlékét megőrizzük.

Egyéb információ
  • Koltay Ede búcsúztatója 2022.07.18-án (hétfőn) 13:00 órakor lesz. Helyszíne a Farkasréti Temető Makovecz-ravatalozója.
  • Koltay Edét az intézet saját halottjának tekinti.