2023. évi CERN CMS díj

Esemény megnevezése 2023. évi CERN CMS díj
Díjazott Béni Noémi
Díj CERN CMS díj
Díjazó CERN
Átadás 2024.06.24
Átadás helyszíne CERN
Egyéb információ

Kiosztották a CERN, a világ legnagyobb részecskegyorsítója CMS együttműködésének 2023. évi díjait. A díjat azok kaphatják meg, akik az adott évben kiemelkedő teljesítményükkel és odaadó munkájukkal a leginkább hozzájárultak az elért eredményekhez. Az idén ismét szerepel magyar kutató a díjazottak között.

 

Béni Noémi a HUN-REN Atommagkutató Intézet (ATOMKI) tudományos munkatársa, 15 éve folyamatosan a CERN-ben dolgozik. A 2023. évi CERN CMS díjat a földmérő csapatban végzett kiváló munkájáért kapta (1. kép); magas minőségű munkájának, elkötelezettségének és rugalmasságának köszönhetően a CMS detektor biztonságosan nyitható és zárható, továbbá a detektor minden részegységének pozíciója pontosan ismert, ami garantálja az itt végzett kísérletek és mérések megbízhatóságát (2. kép). A földmérő csapat vezetője, Antje Behrens és másik tagja, Lucie Scandella szintén díjazásban részesültek.

 

A CMS (Compact Muon Solenoid) a CERN nagy hadronütköztető (LHC – Large Hadron Collider) nevű, 27 km hosszú földalatti gyűrűjének egyik detektora. A fénysebesség 99.9999%-ára felgyorsított, egymással szemben futó részecskéket, például protonokat a detektor belsejébe érve ütköztetik és a detektor segítségével figyelik az eseményeket. A CMS detektor henger alakú, átmérője 15 méter, hossza 21 méter, tömege 14 ezer tonna, réteges és szektoros szerkezetű (3. kép). A CMS detektor megépítését, karbantartását és működtetését végző együttműködésben több mint 4 ezer kutató, mérnök és technikus vállalt részt a világ minden tájáról. Az ATOMKI és a Debreceni Egyetem közös hozzájárulása a detektor pozícionáló rendszerének kifejlesztése és telepítése (több mint 15 évvel ezelőtt), ami – a detektor mellett dolgozó Béni Noéminak is köszönhetően – a mai napig kiválóan működik.

 

Az LHC segítségével a kutatók az ősrobbanás pillanata utáni állapotokat igyekeznek rekonstruálni, hogy megfejthessék a Világegyetem keletkezését és működését. A CMS detektor az LHC további hatalmas detektoraival együtt szerepet játszott a Higgs-bozon felfedezésében, ezzel hozzájárult ahhoz, hogy a 2013-as fizikai Nobel-díjat a Higgs-mechanizmus elméletének megalkotói nyerték el.

 

A CERN-ben 2024. június 24-én zajlott díjátadón a CMS díj bizottságának elnöke kiemelte: „A CMS kísérlet sikere az együttműködő partnereken és az ő elkötelezettségükön múlik. A CMS díjjal ebben az évben azokat ünnepeljük, akik keményen dolgoztak a CMS detektorrendszer működtetésén és megújításán, hogy ezzel biztosítsák a jelenlegi és jövőbeli detektor sikerességét.”

 

További díjazottak: CMS awards 2023


 

 

Kattintson a képekre a megtekintéshez.

 

  1. kép: Béni Noémi (jobbról), a HUN-REN ATOMKI tudományos munkatársa, a CERN 2023. évi CMS-díjjal kitüntetett kutatója. A díjat átadta Patricia McBride (balról), a CMS szóvivője. (Fotó: CERN, https://cds.cern.ch/record/2902179/files/DSC03791.jpg)
  2. kép: Oklevél.
  3. kép: A CERN CMS detektora. (Forrás: CERN, https://mediaarchive.cern.ch/MediaArchive/Photo/Public/2008/0808022/0808022_01/0808022_01-A5-at-72-dpi.jpg)