Légből kapott információk – veszélyek és védekezési taktikák a 21. században

Szeminárium Légből kapott információk – veszélyek és védekezési taktikák a 21. században
Előadó

Szabó András, Szatmári Balázs, Németh András

Nemzeti Közszolgálati Egyetem > Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar > Elektronikai Hadviselés Tanszék
Időpont 2024-07-18 11:00
Helyszín HUN-REN ATOMKI, nagyelőadó (Debrecen, Bem tér 18/c)
Esemény leírása

Az információs technológiai forradalom vívmányait nap mint nap használjuk, élvezzük a segítségükkel hozzáférhető kényelmi szolgáltatásokat. Eközben észre sem vesszük, hogy egyre inkább egy olyan alternatív (virtuális) világ részeseivé válunk, amelyben a veszélyek az avatatlan szemek számára a legtöbbször láthatatlanok, pedig hatásuk valós világunkra is katasztrofális lehet. A kiber- és valós térben egyaránt potenciális célponttá válhatunk akkor is, ha nem vagyunk hajlandók erről tudomást venni.

 

Előadásunkban két kapcsolódó területet érintünk általános és katonai példákon keresztül, ahol az elkövető láthatatlan, az áldozat pedig legtöbbször későn vagy csak utólag ismeri fel a támadás tényét. A két veszélyforrás közös jellemzője, hogy helytől és időtől egyaránt független, bárhol és bármikor kifejtheti hatását a vezetéknélküli hálózatoknak és mobil megoldásoknak köszönhetően.

A kibertéri műveleteknek mind a virtuális, mind pedig a valós térben lehetnek súlyos következményei, míg a drónműveletek fő hatásterülete valós fizikai környezetünk.

Egyéb információ
  • Az előadás előtt 30 perccel tálalva a tea és a keksz.