Kézi XRF

Kategória Mérőműszer
Típus Bruker S1 Titan Model 600
Szervezeti egység
Eszközfelelős
Üzembentartó Atomki
Felhasználás Kutatás
Érték Közepes értékű
Beépítettség Mobilis
Kutatási témák
Kivonat

Az utóbbi időben egyre nagyobb az igény a kulturális örökség tárgyainak gyors, részecskegyorsítót nem igénylő, roncsolásmentes elemanalitikai vizsgálatára. A röntgenfluoreszcencia (XRF) jelenségén alapuló spektroszkópiai módszert alkalmazó kézi XRF műszer hordozható, ezáltal a vele elvégzett mérés helyileg nem korlátozódik egy konkrét laboratóriumhoz, a mérés elvégezhető bárhol. Ez különösen előnyös nagyméretű, nehéz tárgyak esetén, amelyek laboratóriumba történő szállítása problémás.

Leírás

Az S1 Titan (Model 600) kézi XRF gyors és pontos analitikai mérésre lett kifejlesztve. Az eszköz alkalmas különböző méretű, a kulturális örökség körébe tartozó tárgyak (nagyobb méretű szobrok, ősi kardok, érmék, kisebb méretű ékszerek stb.) gyors és precíz analizálására. Mivel az XRF egy roncsolásmentes technika, az eszközzel mérhetők drága műkincsek, illetve egyéb tárgyak, amelyek roncsolódása a mérés következtében nem megengedett. Az eszköz hordozható, ezáltal lehetőség nyílik a tárgyak eredeti helyzetükben történő vizsgálatára.

Az S1 Titan az egyik legkönnyebb (akkumulátorral együtt 1,5 kg), röntgencsővel működő XRF analitikai eszköz. A műszer érintőképernyős, színes kijelzővel, egy 50 kV-os röntgencsővel, és szigetelt burkolattal van felszerelve, amely ellenáll a nedves, poros környezetnek. Az eszköz egy nagy felületű CUBE(TM) SDD detektort használ, amely nagy számlálási sebességen működik, ezáltal nagy mérési pontosságot eredményez rövid mérési idők alatt is. Az SDD detektor másik előnye, hogy lehetővé teszi a könnyű elemek mérését is, mint például a magnézium, alumínium, és szilícium.

Az eszközzel történő kvantitatív kiértékelés sztenderdeken alapszik, melyhez számos különböző adatbázis létezik a különböző típusú mérendő tárgyak kvantitatív analízise céljából.